KAKO IZABRATI ODGOVARAJUĆI NOĆNI UREĐAJ?

Pozadina

Verovatno svaki lovac priikom svoje prve kupovine noćnih uređaja ima određenu dilemu oko pravilnog izbora noćne optike. Pitanja koja mogu mučiti lovce prilikom odabira uglavnom se odnose na to koji uređaj ima optimalne performanse, koje su prednosti i mane, odnos cena-kvalitet, gabariti i težina uređaja, da li je manipulacija jednostavna i da li omogućava konforno korišćenje.


Specifičnost noćnih optika je ZELENA SLIKA i dobija se jer je fosforni ekran koji pretvara elektrone u fotone tretiran zelenom bojom iz namernog razloga što zelena boja spada u sam centar vidljivog svetlosnog spektra, pa naše oko (mozak) raspoznaje najviše tonova zelene boje.


Predstavljamo kratak pregled najbitnijih stvari o kojima treba voditi računa prilikom prve kupovine NV uređaja u zavisnosti od individualnih sklonosti svakog lovca.
Prilikom odabira Night Vision uređaja za lov potrebno je uzeti u obzir i obratiti pažnju na:
– svrhu i uslove u kojima ćete koristiti NV uređaje: sumrak, mesečina zvezdano nebo ili oblačno nebo
– uvećanje i otvor objektiva (veći objektiv daje veći raspon detekcije)
– težinu, mehaničke karakteristike i ergonomiju NV uređaja
– materijal od kog se izrađuju uređaji (lake legure aluminijuma, plastike, ugljična vlakna itd)


U svetu noćne optike, postoje generacije pojačavača slike koje odražavaju stepen korišćene tehnologije. Što je viša generacija, to je i uređaj sofisticiraniji.
Udobnost, efikasnost i praktičnost korišćenja NV uređaja pružaju njihova ergonomija i dizajn. Kontrole moraju biti lako dostupne pogotovu zato što se uređaj koristi u mraku.


Night Vision uređaji sa pojačavačem slike 2+/3 Generacije će zadovoljiti sve zahteve lovaca čak i u najtežim posmatračkim uslovima.
Oni se mogu efikasno koristiti čak i kada je nebo oblačno i bez dodatne rasvete. Ovakvi uređaji konstruisani su da izdrže velika opterećenja ili čak udarce.
Struktura i unutrašnjost mehaničke veze kao i optički sistem prilagođeni su najtežim terenskim uslovima.

PODELI OVAJ ČLANAK